#STOPPGARNSVINN

Garnspesialistens formål er å stoppe garnsvinn i verden. Hvert år kasseres mer enn 1 million tonn garn! Det gir ingen mening, hverken for planeten eller for alle oss som elsker garn. 

Å stoppe garnsvinn er noe vi jobber for hver eneste dag. Det gjør vi ved å: 

  • oppspore overskuddsgarn fra tekstilindustrien og gi det nytt liv hos garnentusiaster som deg
  • spre budskapet om garnsvinn 

Her kan du lese mer om hva garnsvinn er og hvordan vi bekjemper det.  

HVA ER OVERSKUDDSGARN? 

Overskuddsgarn er garn som er produsert, men kassert uten at noen har fått nytte av det. Dette skjer ofte på grunn av overproduksjon, som er et økende fenomen i tekstilindustrien. Overskuddsgarn som du kan kjøpe hos oss kan skyldes mange ting, men de to hyppigste årsakene er: 

  • Feilproduksjon: garnet var ikke helt som designeren ønsket 
  • Overproduksjon: maskinene kan ikke produsere små partier 

Garnspesialisten sporer opp dette garnet, frakter det hjem og gir det nytt liv hos kundene våre. Les mer om vårt “redd garnet” konsept. 

HVA BETYR GARNSVINN?

Garnsvinn er betegnelsen på garn som produseres, men ikke selges eller brukes, og som av en eller annen grunn ender som deadstock og til slutt bliver kastet eller brent. 

Dette er et økende problem i tekstilindustrien. Det produseres systematisk for mye garn for å sikre seg mot å gå tom for garn på grunn av utfordringer i prosessen (som små feil i fargeprosess eller stoffproduksjon). Dette er ofte en uunngåelig del av prosessen. 

HVORFOR ER GARNSVINN ET PROBLEM?

Hvert år produseres det mer enn 100 millioner tonn garnfibre globalt. En stor del av dette kommer fra naturen (bomull, lin, ull m.v.). Garnproduksjon er en utrolig ressurskrevende prosess og det forbrukes enorme mengder CO2, vann og elektrisitet for hvert eneste kilo garn som lages. 

Det er ingen hemmelighet at tekstilindustrien i dag står for mer enn 10 % av globale CO2-utslippet. Så når garn går til spille, får det store konsekvenser for planeten. Det synes vi er synd. 

Vårt standpunkt er at alt garn skal reddes – i respekt for naturen og dens ressurser. Vi ser ingen vits i å kaste godt garn, som i stedet kunne blitt til flotte og varmende gensere og luer. 

HVOR MYE GARN ENDER SOM GARNSVINN?

Hvert år ender mer enn 1 million tonn garn som svinn. Garnet feiler ingenting, det er rett og slett bare produsert for mye av det. 

Vi samarbeider med utvalgte fabrikker i Italia, og du kan derfor glede deg til de lekreste materialene, som er håndplukket direkte fra catwalken 😊 

HVOR KOM IDÉEN TIL GARNSPESIALISTEN FRA?

Det hele begynte på en ferie i England i 2016. Da var Garnspesialisten «bare» en liten garnbutikk med fokus på veving av garn.  

Mens Zuzana Obel (grunnleggeren av bedriften) var på omvisning på et veveri så hun en lastebil som kom kjørende for å hente avfall. Og avfallet – ja, det var en diger container full av garn, som skulle til deponiet. Dette ble et vendepunkt for Zuzana, og det var på bakgrunn av denne erfaringen at ideen om «save the yarn» oppsto. 

HVA GJØR GARNSPESIALISTEN FOR Å BEKJEMPE GARNSVINN?

Hos Garnspesialisten selger vi kun garn som kommer fra tekstilindustriens overskuddsproduksjon. Det er garn som ellers ender som deadstock og til slutt kasseres. Vi sporer opp garnet og gir det nytt liv i våre kunders hender. På denne måten bidrar vi til å redusere garnsvinn i verden. 

Sammen med fabrikkene og våre kvalitetsbevisste kunder reduserer vi garnsvinn og sørger for at garnet vi redder kan bringe glede og nytte til de som ønsker deilig garn med en god historie til lave priser. 

Vi mottar nye restpartier flere ganger i måneden. Sortimentet vårt endres ofte, og garnet selges kun så lenge lageret rekker. Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert ca. 4 ganger i måneden. 

HVA KAN DU GJØRE FOR Å STOPPE GARNSVINN?

Som forbruker har du stor innflytelse på markedet. Ved å ta mer bærekraftige valg kan du bidra til å påvirke markedstrender. Ved å stille spørsmål og høyere krav som forbruker kan du bidra til en mer bærekraftig verden. 

Spesielt kan du påvirke tekstilindustrien ved å drive med håndarbeid – og lage egne klær i stedet for å kjøpe maskinproduserte klær. Det er mer sannsynlig at du tar godt vare på klær du har lagt mye tid og kjærlighet i. Fiks det hvis det går i stykker, la det gå i arv, når det ikke passer lenger. Gå all-in på bærekraftig slow-fashion ved å strikke dine egne klær av garn som ellers ville blitt kastet. Og det har vi heldigvis mye av. 

Hjelp oss med å spre budskapet om garnsvinn ved å bruke merkelappen vår “Forgotten yarn brought back to life” eller ved å dele på SoMe med følgende hashtags: 

  • #stoppgarnsvinn 
  • #garnspesialisten 
Skroll til toppen

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.