TOVING

Toving og filting gir prosjektene dine et helt spesielt utseende. Ønsker du å tove varme tøfler eller en vakker lue, kan du bruke rent ullgarn fra vårt sortiment. Med garn av 100 % ull, som for eksempel merinoull, kan du lage en myk og vindtett lue uten å gi opp den vakre strikkestrukturen  

Viser alle 4 resultater

BILLIG GARN TIL TOVING 

Her finner du garn som egner seg til toving eller filting. Du kan tove flere typer materialer, men det er stort sett kun ullgarn du får skikkelig gode resultater med. Toving betyr mange ting. Du kan tove fibre, garn eller ferdigstrikket/vevd stoff. Det er også mange måter å tove på. Du kan for eksempel tove for hånd, nålefilte, eller våtfilte i maskiner. Hos oss selger vi hovedsaklig tovegarn som du kan bruke til å strikke for eksempel tøfler eller votter og så tove til de får en passende størrelse. 

HVA ER FORSKJELLEN PÅ TOVING OG FILTING? 

Toving og filting forveksles ofte, men det er to forskjellige ting. Her beskriver vi et eksempel på et stykke strikket stoff som blir tovet / filtet. 

Å tove betyr at du har våtbehandlet strikketøyet i f.eks. vaskemaskinen ved en temperatur som gjør at ullgarnet føles litt tettere, men hvor du fortsatt kan se maskene. Dette er en fantastisk måte å etterbehandle luer, votter eller babytepper på, hvis du ønsker et fastere plagg som holder formen, samtidig som det er lett og fortsatt fleksibelt. Fibrene får åpne seg mye i prosessen og toves lett sammen. Resultatet er et loddent plagg som du fortsatt kan forme. Du kan tove ullgarn allerede ved 30-40 grader og i mange tilfeller også silkegarn. Babyalpakka, kasjmir eller merino kan du tove bare ved å sentrifugere det. Du må forvente en viss grad av svinn underveis (5-10%). 

Å filte betyr å våtbehandle strikketøyet ved svært høy temperatur, noe som gjør at fibrene filtrer seg helt sammen på kryss og tvers, sånn at man ikke kan se maskene. Resultatet er som regel et stykke stoff som er stivt og som man kan klippe i uten å nøste opp garnet. Du må regne med 30-40 % krymping av stoffet. 

Det er veldig populært å filte tøfler, vesker, luer, iPhone- eller iPad-deksler, tehetter osv. 

Ikke alt ullgarn kan toves. Superwashbehandlet garn kan for eksempel ikke toves. Det finne heller ikke bare én enkelt oppskrift på hvordan man tover. Prøv deg frem på en strikkeprøve og noter krymping og temperatur underveis og finn den måten du foretrekker. 

FESTE TRÅDER MED TOVING 

Strikker du med ullgarn kan du tove trådene sammen i stedet for å knytte knuter eller feste trådene. Det er mange måter å tove trådene sammen mens du strikker. 

Du kan a) gni de to trådene mot hverandre med våte fingre til de toves sammen eller b) legge to tråder sammen og tørrfilte dem (stikk mange hull gjennom begge trådene) ved hjelp av en filtenål.  

Skroll til toppen